Underbara foton även där. Man blir sugen på att duka fint och att laga all den lockande maten. I senaste numret hade man dukat i ljusblått ljuvligt porslin från Gustavsberg. och blårutiga handdukar som servetter från Axlings linne.
Här vill jag dela med mig av ett recept om värmande mat som Lantliv Mat & Vin skrev om i senaste numret.
Fisk & Skaldjurgryta
Ingredienslistan kan tyckas lång , men det är absolut besväret. Servera grytan med hembakat bröd och kanske en klick saffransaioli.
8 portioner
1 kg blåmusslor
1+1 liter vatten
750 g lax
800 g vit fiksfilé tex gös eller miljömärkt torsk
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
1 gul paprika
1 liten Zucchini
2 små fänkålsstånd
4 normal stora morötter
8 medelstora potatisar
6 tomater
3 msk smör
1 kuvert saffran
3 tsk fänkålsfrön
2 krm cayennepeppar
4 tsk torkad timjan
4 dl vitt vin
4 fiskbuljontärningar eller 5 msk fiskfond
2 tsk salt
nymalen svartpeppar
3 dl vispgrädde
1 burk creme fraiche smaksatt med saffran tomat
bladpersilja
färsk timjan.
1.Skrubba musslorna under rinnande vatten, klipp bort skägget, knaka på dem och se att de stänger sig, kasta musslor som är trasiga eller öppna. Koka upp 1 liter vatten. Lägg musslorna i grytan, lägg på lock och låt koka livligt i 3-5 minuter, skaka kastrullen några gånger. Ta kastrullen av värmen, ta upp musslorna och kasta dem som inte har öppnat. Spara kokspadet.
2. Skär fisken i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka paprika och chili. Skölj och tärna Zucchinin. Ansa och strimla fänkålen. Skala morötter och potatis och skär dem i bitar. Dela tomaterna i stora bitar.
3. Hetta upp smöret i en rymlig gryta, lägg i saffran och låt smälta samman.. Lägg i lök och vitlök och fräs det långsamt, tillsätt chili, fänkålsfrön, cayennepeppar och timjan. Tillsätt samtliga grönsaker och rör om.
4. Späd med musselspadet, vin buljong/fond och mer vatten. Låt koka sakta på mellanstark värme i 10-12 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt creme fraiche och grädde.
5. Lägg ner fisken och låt sjuda sakta under lock tills fisken är klar, ca 3 min. Vänd ner musslor, hackad persilja och späda timjanblad.
6. Servera med bröd, gärna med smaksatt smör med solorkade tomater.
Gott att dricka till , förslag från Lantliv
Information från Systembolagets hemsida. Tokara Chenin Blanc 2008 (nr 2159) | |
Land | |
Distrikt | Coastal Region |
Alkoholhalt | 14,5 % |
Färg | Ljus, gul färg. |
Doft | Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av ananas, papaya, örter, bivax och grapefrukt. |
Smak | Torrt, nyanserat, fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av ananas, papaya, örter, nötter och grapefruksskal. |
Användning | Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, eller till ljust kött. |
Sötma | Fyllighet |
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar