Guldkornen av skandinavisk design i svenska tidningar.

Bonniers bästa tidningskund skriver en blogg om inredning, mode, kosmetik, musik noga urplockade idéer ur svenska tidningar.


måndag 27 december 2010

Gott nytt år recept från Lantliv!


Läste i Lantliv Mat och Vin hittade jag nästan hela nyårs menyn där . Rubriken var så överygande då det stod . Bjud på klasskiska svenska råvaror till nyår, löjrom, Västerbottensost, hummer ...
Här är mitt meny förslag.

Meny

Löjromsnittar med Västerbottenskräm
Sockerärtsoppa med hummer
 Oxfilé Bourguignon
Chokladmoussetårta

 Löjromsnittar med Västerbottenskräm
Ett drinktillbehör.

12 st
12 tunna skivor baguette
1 msk smör
100 gr cream fraiche
1 dl riven Västerbottensost
1 burk löjrom
100 g riven svartpeppar

1.Stek brödskivorna hastigt på båda sidorna i smöret . Låt svalna
2.Rör samman cream cheese och Västerbottensost. Bred blandningen  på brödet. Fördela löjromen ovanpå och dra ett par varv med pepparkvarnen.
.......................................................................................


Sockerärtsoppa med hummer 
Hummer eller räkar använd det som du själv tycker.
Servera gärna i småskålar.

300 g färska ockerärtor eller sugar snaps (bulliga sockerärtor)
 1 schallottenlök
2 msk smör
2 dl vitt vin
4 dl stark hönsbuljong
1 dl vispgrädde
ett par droppar nypressadad citonsaft salt och nymalen svartpeppar ca 2-3 msk maizena
till servering
2 humrar
lite god olivolja

1. Skär sockerärtor i grova bitar. Hacka löken. Fräs lök och sockerätror utan att det tar färg i en gryta. Häll på vitt vin och stark buljong. Sjud 3-4 min.
2. Mixa slätt. Häll i gräden och et par droppar citornsaft. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Red av med lite maizena.
3. Hummern. Skala humrarna och ta tillvara på köttet från stjärten och klorna. Skär i dina bitar och trä upp på trägrillpinnar. Lägg en pinne över varje soppskål.
4. Vid servering . Skumma upp sopan, gärna med en stavmixer. Droppa lite olja i soppan.
Denna har jag vi gjort och den är toppen god!
..............................................................................

Oxfilé Bourguignon
 från Lantliv nr 14
8 portioner
1,3 kg oxfilé
smör
2 vitlöksklyftor
3 charottenlökar
100 g färska champinjoner
2 msk färsk hackad timjan
3 msk finhackad slätbladig persilja
75 g rimmat sidfläsk
2 msk smör
salt
1. Skär köttet i 8 skivor. Eller bind upp det med ett seksnöre om du steker det i hel bit. Bryn köttet hastigt i smör så att det får färg runt om. Lägg köttet på ett ugnsäkert fat och placera det genast i kylen.
2. Skala och finhacka vitlök, lök och sharlottenlök. Finhacka svampen, rterna och fläsket.
3. Fräs svamp, lök och fläsk mjukt och blankt i smör. Smaka av med öret och salt. Ta av från värmen.
4. Vid servering så klickar du svampröran på köttet och dteker köttet i ugnens mitt på 225 grader i ca 10 minuter tills innertemperatuen är ca 58 grader, om du vill ha rosa kött. Garnera med timjan och servera med övriga tillbehör.
5. Om du väljer att steka köttet helt så gör du på samma sätt fast utan svampröra. Ta ut köttet när det nått rätt temperatur, svep in det i folie och låt det vila en stund innan du skär upp det i skivor. Lägg upp på fat och toppa med svampröra.
Jag har ingen bild på oxfilén men det måste bli gott med oxfilé och sidfläsk.
..............................................................................

Chokladmoussetårta
Perfekt festtårta som kan ligga i frysen och vänta.
1 tårta, 10-12  bitar
Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakopulver
Chokladmousse:
200 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde
Garnering:
Vinbär och exotiska frukter

1. Smöra och bröa en kakform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, kläm fats ett bakplåtspappaer i botten.
2. Riv madelmassa grovt. Blanda ägg, mandelmassa  och kakao till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter, känn med sticka. Låt kakan stelna i formen.
3. Chokladmoussen gör du genom att smälta chokladen över ett vatenbad i mindre bitar. Smält och håll temperaturen på 50 grader.
4. Vispa grädden . Vänd försiktigt ned 1/3 av grdädden i chokladen.
5. Vänd därefter ner resternade mängd grädde med långa tag. Rör inte för mycket och kraftigt.
6. När botten är helt kall, fördela moussen över tårtbotten. Släta till ytan och ställ tårtan i frysen i minst 3 timmar.
7. Ta ut och garnera tårtan med exotiskt frukt och vinbär. Skär försiktigt med en kniv runt tårtans kant för att lossa den från formen.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...