I senaste Lantliv Mat & Vin hittade jag några härliga sidor med rabarber bilder och recept. Det är ju så gott och bland det första som kommer i landet som man kan äta. Jag blir så sugen!Ett gammalt knep att driva rabrbern är att täcka den med en odlingsklocka eller bara en upp och nedvänd kruka.Men det ska man göra på senvintern så till nästa år så...Så ska man skörda en ny rabarber först år två.
Rabarbermarmelad
Rabarbersaft
Sommarsaft
Ca 2 liter
2 kg rabarberstjälkar
1 1/2 liter vatten
Pressada saft av 1/2 citron
1 kg socker.
1. Skölj och ansa rabarberna och skär den i mindre bitar. Koka rabarbern i vattnet tills den är mjuk. Rör då och då.
2. Häll upp massan i en silduk och låt den självrinna i ca 30 min.
3. Gör rent kastrullen och häll tillbaka saftenn . Tillsätt citronsaft och socker och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga.
4. Häll upp saften på varma rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt, t.ex i kylskåp.
Den godaste rabarbersorten anses Marshalls Early Red vara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar