En film från vårt grannland Damark. Filmen Hämden fick högst betyg . Den beskrivs som ett laddat och fängslande nutidsdrama där historien växlar mellan Danmark och ett Afrikanskt flyktingläger.
Filmen Adjustment Burea fick även den högt betyg i Damernas Värld. Här är en av mina favorit skådespelare Matt Damon . Filmen ska vara underhållande lekfull med romantiska New York äventyr.
Kvällens kaka en Makron
En liten kaka till filmen kanske blir en toppen söndag kväll.
Måste passa på att visa dessa härligt färglada populära kakor från Frankrike. Det är inte en biskvi inte en maräng, den ska inte vara seg inte vara smulig . Beskrivningen kommer från bröderna Sébastian och Damien Boudet som driver café Petit France som har blivit Stockholms bästa café för tredje året i rad. Dessa franska bakverk har en flerhundraårig historia. De syntes i filmen Marie - Antoinette. Efter denna film har den blivit väldigt populär denna makron.
Franska Makroner
Macarons ska varken vara frasiga eller torra. Jag tycker hellre att de gärna får vara lite sega i mitten. De fylls med en smörkräm och läggs ihop som en hamburgare.
Leila K har nyligen bakat dessa makrons här får ni receptet
MakronsIngredienser
Grundrecept mandelkakor 4 st ekologiska äggvitor 0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
Violmacarons Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak Lakritsmacaronssvart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak
grön hushållsfärg
smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Hallonmacarons Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
Pistagemacarons 150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Choklad- och hasselnötsmacarons 125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao
Det kan vara lite trixiga att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper.
Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.
GrundreceptGör så här
1. Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
10. Vispa ner äggulan.
11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.
18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.
20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.
22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.
23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).
Makroner kan även beställas på http://www.delicesdefrance.se/
Vill avsluta med en glatt designad ljusstake Wonderland av Stephen johnsson som vann folkets val på Formex mässan i år.
Makrons
Ingredienser
Grundrecept mandelkakor 4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
Violmacarons Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak Lakritsmacaronssvart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak
grön hushållsfärg
smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Hallonmacarons Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
Pistagemacarons 150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Choklad- och hasselnötsmacarons 125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao
Det kan vara lite trixiga att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper.
Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.
Grundrecept
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
Violmacarons Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak Lakritsmacaronssvart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak
grön hushållsfärg
smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Hallonmacarons Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
Pistagemacarons 150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Choklad- och hasselnötsmacarons 125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao
Det kan vara lite trixiga att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper.
Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.
Grundrecept
Gör så här
1. MandelkakorSätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
10. Vispa ner äggulan.
11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.
18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.
20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.
22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.
23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).
Makroner kan även beställas på http://www.delicesdefrance.se/
Vill avsluta med en glatt designad ljusstake Wonderland av Stephen johnsson som vann folkets val på Formex mässan i år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar