Guldkornen av skandinavisk design i svenska tidningar.

Bonniers bästa tidningskund skriver en blogg om inredning, mode, kosmetik, musik noga urplockade idéer ur svenska tidningar.


söndag 12 december 2010

Bak tips i jul från tidningarna

Jag hittade mina favorit recept på Söta saker från mamma och mormor, de fanns i tidningen i Lantliv och Femina

Nummer 1                               Lingonpepparkaka


Lingon pepparkaka
Med rårörda lingon i smeten får man en riktigt saftig och smakrik kaka! Var noga med att smöra formen väl.

10-12 bitar

150 g smör
3 ägg
3 dl farinsocker
 2 dl gräddfil
1 dl rårörda lingon
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk malen kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malen nejlika

Till garnering
 Florsocker

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Vispa under tiden ägg och farinsocker lätt och pösigt. Blanda smöret med gräddfil och rårörda lingon. Rör ner det i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Vänd sedan ihop allt med lätta tag.
3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Prova med en sticka för att se om kakan är klar. Kakan är klar när stickan är torr. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på ett galler och får kallna. Pudra gärna med florsocker innan servering. Vispa grädde till kakan. Blanda lite lingon i grädden när du vispat klart grädden. Servera grädden bredvid kakan eller lägg på kakan som på bilden.


Nummer 2                                        Chokladkola



 Chokladkola
(ca 60 st)
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Till garnering
ex kokoflingor

Berdning: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tilsätt grädde, socker sirap och vaniljsocker. Låt koka tills temometern visar 124 grader eller smeten håller kulprovet. , 20-30 min. OBS! Rör om då och då och under tiden. Häll smeten i en smörpappersklädd form, ca 20x 30 cm. Garnera ev med kokosflingor. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå gärna in bitarna i cellofanpapper och knyp om med ett fint snöre. Förvara kallt.


Nummer 3
Skurna mandelpepparkakor
De här kakorna har jag  ätit i många år, men aldrig själv ätit dem.


Skurna mandelpepparkakor
Dessa kakor är enkla att göra. och perfekta till glöggen och gärna med en bit ädelost till.

ca 240 st
3 1/4 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 1/2 msk malen kanel
1 msk malen nejlika
1 msk malen ingefära
3 dl skållad mandel
1,1 lite vetemjöl
2 tsk bikarbonat

1. Häll farinsocker, sirap, smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.

2. Hacka mandelln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat.Rör ner mjölblandingen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Lägg den att vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i ca 30 minuter.

3. Forma degen till fyra rullar och linda in i smörpapper. Ställ kallt i ett par timmar, eller gärna över natten.

4. Värm ugnen till 175 grader. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda perpparkakorna i omgångar i mitten av ugnen i 7- 8 minuter. Låt svalna på plåten. Förvara i burk met tättslutande lock.

Jag kommer nog att baka den mjuka pepparkakan idag med lingongrädde smarrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...